Heliga platser!

Mose

KLAGOMUREN
JERUSALEM
Jerusalem-coat-of-arms.svg
Jerusalem-coat-of-arms.svg

Jerusalem är en helig plats för judarna för att Jerusalem är huvudstaden i Israel, och Israel är judarnas land.
Judarna hade förut inget eget land, men efter andra värdkriget så bestämde FN att dom skulle få ett eget land. Men gränserna är fortfarande inte helt bestämda. Israel och grannländerna har fortfarande inte enats om gränserna. Detta är en ständig faktor i Jerusalem bornas vardag. I Jerusalem ligger klagomuren, där ber man (klicka på länken till klagomuren). Här är lite fakta om Jerusalem:
Land: Israel
Area: 125,156 km²
Flag of Jerusalem.svg
Flag of Jerusalem.svg

Folkmängd:732 100 (2007)
Jerusalem Israel Map.png
Jerusalem Israel Map.png

Borgmästare: Nir Barkat
Källa Wikiopedia. Jerusalem ligger vid Israels östra sida nära Västbanken. Jerusalem är inte bara heligt för judarna utan också kristna och muslimer.
1099 erövrades Jerusalem av de kristna korsriddarna som massakrerade de flesta av de judiska och muslimska invånarna i staden i ett angreppskrig. Jerusalem belägrades och ett kristet kungadöme instiftades. På mindre än ett år sjönk befolkningen från 70 000 till 30 000. Gamla stan är ett väldigt lite område (bara 0,9 kvadratkilometer), fast ändå så finns där väldigt många platser med religiös betydelse, bland andra Tempelberget, Västra muren, Den heliga gravens kyrka, Klippdomen och Al-Aqsamoskén.

Här kan du läsa mer om KIBBUTZER!Här kan du läsa mer om Israel/ Palestina!